Location
4400 Nyíregyháza
Agyag utca 6.
Kerékpáros edzés, görgőzés: okosgörgő, szabadgörgő vagy fix kerékpáros tréner
2021. 12. 03.

A nappalok rövidülése mellett lassan megérkezik az igazi téli időjárás is, így a kinti kerékpározás helyett sokan valamilyen zárt helyiségben űzhető alternatívával tartják formában magukat vagy éppen készülnek a következő szezonra. Legkézenfekvőbb dolognak a görgőzés tűnik, hiszen saját kerékpárunkon, otthon végezhetjük el az edzésünket és akár a virtuális valóságban hódolhatunk kedvenc hobbinknak.

Félreértés ne essék, télen is lehet kint készülni. Egy télre felkészített kerékpár, megfelelő ruházat és ismeretek mellett akár több órát is bringázhatunk mínusz fokokban. Sokszor azonban érdemes megfontolni, hogy megéri-e. Amatőr sportolóként az egészség megőrzése mellet elsősorban azért végzünk rendszeres sporttevékenységet, mert ez örömet okoz nekünk. Fagypont alatti hőmérsékleteken, a bringán dideregve viszont nem sok embert láttam még azért lelkendezni, hogy ő éppen ezt csinálhatja. Száraz hűvös időben „csak” az ízületek károsodását, esetleg egy meghűlést kockáztatunk, de a fagyott csúszós körülmények között benne van egy nagyobb bukás, esetleges csonttörés rizikója is.  Összességében szerintem ilyenkor többet kockáztatunk, mint amennyit nyerhetünk azzal az edzéssel. Persze nem ülhetünk tétlenül otthon, így kerül képbe a görgőzés, sőt manapság az okosgörgők és a hozzájuk fejlesztett programok segítségével a virtuális valóságban a kinti kerékpározáshoz hasonlatos élményeket szerezhetünk.

 

 

Görgők között alapvetően három típust különböztethetünk meg, a szabadgörgőt, a fix görgőt és az okosgörgőt (bár egy szabad-, vagy fix görgő is lehet okos, de erről majd később). A nevek sokat elárulnak, a szabadgörgő egy három hengerből álló szerkezet, amire a kerékpár általában nincsen rögzítve, a felhasználó „egyensúlyozása” tartja fent a bringát. Az ellenállást a klasszikus modelleknél kizárólag a hengerek és a gumik közti súrlódás adja, míg az utóbbi években készültek olyan típusok, ahol állítható az ellenállás, de azt érdemes hozzátenni, hogy igazán nehéz ellenállást egy szabadgörgő sem tud. A fix görgőkben közös, hogy a hátsókereket kell befogatni egy állványba, majd azt egy fém, esetleg műanyag bevonatú hengerhez kell szorítani. Ezeknek a görgőknek állítható az ellenállása, mágneses vagy hidraulikus elven, sőt van olyan típus is, ami e kettőt ötvözi. Az okosgörgőkre jellemzően a hátsó kerék kivételével tudjuk feltenni rájuk a kerékpárt és az ellenállást egy alkalmazás, egy program vagy a kerékpáros komputerünk vezérli. Az okosgörgőkhöz olyan programok kapcsolhatók, amik nem csak egy adott útvonalhoz tartozó ellenállást vezérelnek (az emelkedőket, lejtőket szimulálják az ellenállással), hanem a monitorunkon, tv-nken vizuális élményt is adnak.


GÖRGŐ VÁLASZTÉKUNK >>>

 

 

 

 

 

MapTÉRKÉP
InfoINFORMÁCIÓ
4400 Nyíregyháza Agyag utca 6.
Ügyfélszolgálatunk hétfőtől péntekig 9-18-ig elérhető.
Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek: 9:00-18:00
Szombat: 9:00-13:00
Vasárnap: -Zárva-